doTERRA

Van oudsher wordt de voorkeur gegeven aan bepaalde methoden voor de toepassing van essentiële oliën of worden deze uitsluitend gebruikt. Naarmate het onderzoek naar essentiële oliën zich verder ontwikkelt, is er echter een beter begrip van de toepassingsmethoden. Alle toepassingsmethoden zijn veilig wanneer ze op de juiste wijze worden gebruikt, met inbegrip van aromatische, topische en interne methoden.

Hoe gebruik ik essentiële oliën veilig?

Aromatisch
De reukzin is een instrument dat krachtige fysiologische, mentale en emotionele reacties kan uitlokken. Essentiële oliën worden snel geabsorbeerd door de geurreceptoren, die een directe link hebben met het limbisch systeem via de reukzenuw. Het limbisch systeem is onderdeel van de hersenen dat een verscheidenheid aan functies ondersteunt, waaronder geur, emoties, gedrag en geheugen. Om deze reden hebben essentiële oliën een bijzonder krachtige werking via aromatische toepassing.

Sommige essentiële oliën hebben een opwekkend of verkwikkend effect, terwijl andere meer kalmerend werken. Verstuiving is een van de eenvoudigste methoden om essentiële oliën aromatisch te gebruiken. Diffusers die gebruik maken van koude lucht of water zijn ideaal. Echter, het gebruik van essentiële oliën aromatisch vereist geen speciale diffusers.

Je kunt dezelfde voordelen voor de gezondheid bereiken door simpelweg een paar druppels essentiële olie in de palm van je hand te leggen, die dan rond de neus wordt gevormd terwijl je diep inademt.

Andere aromatische toepassing Voor Essentiële Oliën Zijn:

 • Breng olie aan op een katoenen bal en plaats deze in de ventilatieopeningen van je auto.
 • Meng oliën in een spuitfles met water en spray over meubels, tapijt of linnengoed
 • Voeg olie toe aan het wasgoed of aan drogerpapiertjes
 • Gebruik in huishoudelijke oppervlaktereinigers

Op de Huid
Topische toepassing is een zeer effectieve methode voor het aanbrengen van essentiële oliën. Omdat essentiële oliën een laag moleculair gewicht hebben en oplosbaar zijn in lipiden, dringen ze gemakkelijk door in de huid. Eenmaal geabsorbeerd, blijven ze in het toegepaste gebied voor een lokaal voordeel.

Hoewel essentiële oliën gemakkelijk worden geabsorbeerd, zijn er vele manieren om de absorptie te verhogen. Met behulp van een lichte massage zal de bloedtoevoer naar het gebied van toepassing de distributie in het hele lichaam verbeteren. Het gebruik van een draagolie kan ook de absorptie verhogen, vooral bij een droge of schilferige huid, omdat het de huid hydrateert en de olie langzaam verdampt.

Om de kans op het ontwikkelen van een huidgevoeligheid te verminderen, vooral op jonge of gevoelige huid, is het raadzaam om een draagolie (zoals Gefractioneerde Kokosolie) te gebruiken om meer krachtige oliën te verdunnen en bij het voor de eerste keer proberen van een olie. De aanbevolen verdunningsverhouding is meestal één druppel essentiële olie op drie druppels draagolie.

Het is altijd aan te raden om meerdere kleine doses te gebruiken gedurende de dag in plaats van een enkele grote dosis. Begin met de laagst mogelijke dosis (1-2 druppels). Een actuele dosis kan naar behoefte om de 4-6 uur herhaald worden. Omdat elk individu uniek is, zal de dosis voor elk individu variëren op basis van grootte, leeftijd en algemene gezondheidstoestand.

Goede Plekken Waar Je Essentiële Olie Kunt Aanbrengen:

 • Voorhoofd en slapen
 • Borst en buik
 • Armen, benen onder de voeten
 • Hals en nek

Andere Effectieve Methodes van het Aanbrengen op de Huid:

 • Voeg een paar druppels olie toe aan een warm bad
 • Maak een warm of koud kompres door een handdoek of doek in water te weken, essentiële oliën toe te voegen en vervolgens op het gewenste gebied aan te brengen
 • Voeg olie toe aan een lotion of vochtinbrengende crème en breng deze vervolgens aan op de huid

Gevoelige Gebieden die Vermeden dienen te worden:

 • Sommige gebieden in het gezicht, zoals de huid rond de ogen
 • Ogen en binnenkant oren
 • Gebroken, beschadigde of anderszins gewonde huid

Intern
Bepaalde essentiële oliën hebben een rijke culinaire geschiedenis en kunnen worden gebruikt als voedingssupplementen die een verscheidenheid aan gezonde omstandigheden ondersteunen. Wanneer je kaneel op uw havermout strooit, een kopje pepermuntthee drinkt of verse basilicumbladeren aan je spaghetti toevoegt, gebruik je in feite enkele vluchtige aromatische essentiële olieverbindingen.

Essentiële olie draagt bij aan vele voordelen voor de gezondheid en aan de smaak- en aromatiserende eigenschappen van voedingsmiddelen. In hun geconcentreerde vorm kunnen essentiële oliën worden gebruikt als voedingssupplementen voor meer gerichte en krachtige gezondheidsvoordelen. Intern gebruik is een zeer veilige en effectieve methode van toepassing vanwege de geavanceerde fysiologische processen van ons lichaam.

Bij inname komen essentiële oliën rechtstreeks in de bloedstroom terecht via het maagdarmkanaal, waar ze door het hele lichaam worden getransporteerd. Essentiële oliën zijn oplosbaar in vet, zodat ze gemakkelijk naar alle organen van het lichaam, inclusief de hersenen, worden getransporteerd. Daarna, zoals alle dingen die we consumeren, worden essentiële oliën gemetaboliseerd door de lever en andere organen en worden vervolgens uitgescheiden.

De samenstelling van essentiële oliën is zeer complex. Elk bestanddeel bezit een unieke set van biochemische eigenschappen die op verschillende manieren reageren met cellen en organen. Hoewel deze werkingsmechanismen niet volledig worden begrepen, zijn de positieve eindresultaten aangetoond. Het lichaam is echter alleen uitgerust om de juiste doses essentiële oliën aan te kunnen.

De juiste dosering volgens de etiketteringsaanbevelingen en andere professionele richtlijnen moet strikt worden opgevolgd om toxiciteit te vermijden. Relax & Feel good kan niet verantwoordelijk worden gehouden bij onjuist gebruik of zelf experimenteren door klant.

Effectieve Methoden voor Interne Toepassing:

 • Gebruik oliën in recepten voor koken of bakken ter vervanging van verse of gedroogde kruiden en specerijen
 • Vergeet niet dat essentiële oliën veel krachtiger zijn dan gedroogde of verse kruiden en specerijen, dus begin met een zeer kleine hoeveelheid.
 • Bij krachtigere oliën kan het beter zijn om ze toe te dienen door middel van tandenstokers (dip het einde van een schone tandenstoker in de olie en voeg dan toe aan het voedsel) in plaats van druppels
 • Voeg essentiële oliën toe aan water, smoothies, melk, thee of andere dranken

Neem essentiële oliën in via een veggiecapsule of voeg toe aan een kleine hoeveelheid appelmoes of yoghurt, overschrijdt nooit de aangegeven dosering.

Oliën bestellen

Wil je meer informatie over hoe je aan de slag kunt met de oliën neem dan contact met mij op. Wil je zelf oliën bestellen neem dan een kijkje in de webshop via onderstaande link.

doTerra shop

Spreekt de AromaTouch behandeling jou aan?
Neem dan contact met mij op!

Contact